Auteur

 


Fotografie: Sjaak Ramakers

Alex Verburg, geboren in de hofstad, groeit op in het Gooi en vestigt zich, nog geen twintig jaar oud, op het eiland Texel om er verslaggever te worden van de plaatselijke courant. Bij de grote publiekstijdschriften maakt hij in de jaren tachtig naam als interviewer. Er verschijnen twee interviewbundels: Eindelijk volwassen? (met tekeningen van Peter van Straaten) en Gelijk het gras, gesprekken met (inter)nationale grootheden over de vergankelijkheid.

Het Nederlands Uitgeversverbond nomineert Alex Verburg in 1998 voor de titel Journalist van het Jaar. 'Boeiend van de eerste tot de laatste letter', oordeelt de jury over zijn werk. 'Hij is een schrijver die van beroemdheden echte mensen maakt.'

In 2001 tekent hij het levensverhaal op van Liesbeth List, Het voorlopige leven (in 2010 geactualiseerd en heruitgegeven onder de titel Intiem. De herinneringen van Liesbeth List). De Arbeiderspers brengt het jaar daarop zijn literair debuut uit, Het huis van mijn vader, waarin het leven van de dertienjarige Floris danig ontregeld raakt als zijn bijlesleraar van bijna tweemaal zijn leeftijd verliefd op hem wordt.

Onder auspiciën van het Gergjev Festival wordt in 2003 Verburgs theatermonoloog Prokofjevs terugkeer naar Rusland opgevoerd in De Doelen te Rotterdam. 'Een sfeervolle en beeldenrijke monoloog,' schrijft NRC Handelsblad, 'aangrijpende melancholie.' En De Telegraaf: 'De heimwee naar Rusland intens tot uitdrukking gebracht.'
 
Op En najagen van wind (2004), de tweede roman van Alex Verburg, volgt in september 2006 De verzoening, het geautoriseerde levensverhaal van Hank Heijn. Zij is de weduwe van de in 1987 ontvoerde Gerrit Jan Heijn, die na een sadistisch spel dat zeven maanden heeft geduurd, vermoord is teruggevonden.

Dwalingen, zijn jongste roman, is een waargebeurd liefdesdrama tijdens de Tweede Wereldoorlog, in een plaatsje ergens aan de Noordzeekust. En in 2013 komen de memoires uit van Pater Van Kilsdonk. Raadsman in delicate zaken. Onder andere hierover vertelt hij aan Annemiek Schrijver in Het Vermoeden: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/239326/Het_Vermoeden.html

Alex Verburg geeft lezingen door het hele land. Voor aanvragen kunt u een berichtje sturen via ‘contact’, links op deze pagina. Maar u kunt ook bellen met de Schrijverscentrale, 020 820 26 50.

Aan de reeks van 135 voorstellingen rond en met Liesbeth List, waarvoor hij de teksten heeft geschreven en zij de liederen heeft uitgekozen, is in mei 2011 na vijf jaar een eind gekomen. Stef Bos over deze voorstelling: 'Het is alsof je twee koorddansers bezig ziet op grote hoogte. Je houdt je adem in totdat het laatste woord gevallen is. Daarna ben je een leven rijker.' Voor een recensie: klik hier.


Bron:
f2françois/Annick Heynderickx